Interview met student Betty Satty en coach Ockje Tellegen

Betty Satty is student European Studies aan de Zuyd Hogeschool en Ockje Tellegen werkte de afgelopen 10 jaar voor de Tweede Kamer en daarvoor voor het ministerie van Buitenlandse zaken.

Tekst: Esther Goedegebuure

Betty:

Student European Studies Betty Satty (21) kwam in 2017 samen met haar moeder en twee zusjes uit Kenia naar Nederland. In een internationale schakelklas leerde ze razendsnel Nederlands en binnen vier jaar haalde ze haar HAVO diploma. Dat ze wilde gaan studeren, het liefst ‘iets met rechten’ was van meet af aan duidelijk.

“Al sinds mijn achtste droom ik ervan om advocaat of openbaar aanklager te worden”, vertelt Betty. Met haar HAVO diploma kon Betty naar een HBO doorstromen en nadat ze eerst in Den Haag voor een opleiding had gekeken kwam ze terecht in Maastricht. Daar maakte haar hart meteen een sprongetje, vanwege het programma maar ook door de klik die ze voelde met de stad zelf. “In Maastricht voelde ik me gelijk thuis. Het is een mooie oude binnenstad maar ook de internationale sfeer die er hangt sprak me aan. Er zijn veel buitenlandse studenten en je merkt aan alles dat je er dichtbij België en Duitsland bent. Wat me ook meteen opviel is dat het er op de een of andere manier minder gehaast en druk is dan in Den Haag. De mensen gaan hier heel chill met elkaar om.” 

De Engelstalige opleiding European Studies aan de Zuyd Hogeschool heeft ook een uitwisseling in het programma opgenomen, iets waar Betty enorm naar uitkijkt. “Ik wil graag een periode naar Zuid-Korea. Tijdens de lockdown keek ik regelmatig films uit Zuid-Korea, die fascineerde me zo dat ik me in de taal en de cultuur ben gaan verdiepen. Ik zou er nog heel graag meer over leren en het lijkt me geweldig daar een tijdje te studeren.”

Betty woont in Heerlen omdat het haar niet meteen lukte een kamer in Maastricht te vinden. Als ze geen studieverplichtingen heeft, of niet hoeft te werken -Betty heeft een baantje als kassière bij een supermarkt- gaat ze naar Delft, om haar moeder en zusjes te bezoeken. Dan ziet ze ook haar coach Ockje Tellegen, die in Den Haag woont. “We zijn laatst samen naar het Mauritshuis geweest en af en toe drinken we koffie. Ook appen we regelmatig. Toen mijn laptop kapotging, net op een moment dat ik allerlei opdrachten voor mijn studie in moest leveren, heeft Ockje me meteen geholpen om via Anne-Bo een vergoeding voor een nieuwe computer aan te vragen. Ook hielp ze me om er online een aan te schaffen. Verder vind ik het fijn om met haar te kunnen praten. Ze zegt me nooit wat ik moet doen maar stelt de juiste vragen waardoor ik aan het denken word gezet. Ze luister echt naar me. Ockje heeft in de Tweede Kamer gezeten en veel kennis en ervaring in de binnen- en buitenlandse politiek. Zelf wil ik ook politiek actief worden. In Kenia is het systeem erg corrupt, er is ook veel machtsmisbruik onder politici. Ik zou later wel graag willen werken bij de Verenigde Naties of een organisatie als Amnesty International, om daarna mijn kennis terug te kunnen brengen naar Kenia. Ik hoop dat ik na deze opleiding een pre-master mag doen om dan uiteindelijk aan de universiteit mijn master in law te halen.” 

Betty barst van de ambitie en Stichting Anne-Bo geeft haar een steuntje in de rug.

Ockje:

“Betty is een lot uit de loterij, een meisje met zoveel ambitie en drive, dat is echt ontwapenend!” Ockje Tellegen is een en al lof over Betty Satty, de 21 jarige student European Studies die ze sinds een klein half jaar begeleidt als coach voor Stichting Anne-Bo. 

“Via een vriendin die altijd enthousiast vertelde over het werk van Stichting Anne-Bo, heb ik me ook als coach opgegeven. Met Betty had ik meteen een klik. Ze is zo open en onbevangen en zo gretig in het opslurpen van kennis. Ze heeft binnen korte tijd ontzettend goed Nederlands geleerd en is daarnaast ook enorm geïnteresseerd in ander talen en culturen. Ze wil bijvoorbeeld dolgraag op uitwisseling naar Zuid-Korea en leert ondertussen nu al de taal. Maar ze gaat binnenkort ook samen met haar voormalige leraar Engels van de middelbare school naar Togo, in Afrika, om daar in de vakantie Engelse les te gaan geven.”

Ockje Tellegen werkte de afgelopen tien jaar voor de Tweede Kamer en daarvoor voor het ministerie van Buitenlandse Zaken. Haar politieke kennis en haar werkervaringen in het buitenland passen uitstekend bij de interesses en ambitie van Betty. 

‘Het contact met Betty geeft me ontzettend veel energie. Het is fijn om iemand te kunnen helpen maar Betty heeft eigenlijk maar heel weinig nodig. Ze is enorm zelfstandig en volwassen voor haar leeftijd en van zichzelf ongelofelijk ondernemend. Mijn rol is eerder sturend, ik denk eigenlijk vooral met haar mee. Als ze bijvoorbeeld vertelt over haar plan om Engelse les te gaan geven in Afrika stel ik voor dat ze bij de studieadviseur moet uitzoeken of ze hier extra studiepunten voor kan krijgen. Ze is zo levenslustig en sprankelend, ze heeft zoveel energie dat ik soms denk dat ik haar eerder een beetje moet temperen, zodat ze focus kan aanbrengen. Soms kan ik haar ook echt praktisch helpen. Toen laatst haar laptop crashte heb ik via Stichting Anne-Bo een financiële vergoeding kunnen regelen en hebben we samen een nieuwe kunnen uitzoeken. Het mooie van dit coaching programma is dat we vier jaar de tijd hebben om met elkaar op te trekken. Ik kan haar de komende jaren daardoor echt zien ontwikkelen. We staan nu aan het begin van het proces maar als ze straks bijvoorbeeld stage moet gaan lopen kan ik haar bijvoorbeeld helpen met netwerken.”

Zelf heeft Ockje ook vier kinderen die tussen de 18 en 11 jaar oud zijn. “Door het contact met Betty en Stichting Anne-Bo besef ik regelmatig dat het effect van welvaart ook kan zijn dat sommige dingen als vanzelfsprekend worden beschouwd. Wat voor mijn kinderen en veel van hun leeftijdgenoten ‘normaal’ is, is dat niet voor de studenten die aangesloten zijn bij Stichting Anne-Bo. Voor Betty gaan dingen niet vanzelf maar ze pakt werkelijk iedere kans die ze ziet. Haar intrinsieke motivatie is zo sterk, daar kunnen veel jonge mensen een voorbeeld aan nemen.”

Betty:

“Als ik aan Anne-Bo denk dan denk ik aan vleugels. Dankzij Stichting Anne-Bo durf ik te dromen. Mijn moeder heeft nog twee dochters voor wie ze moet zorgen, ik durf niet altijd tegen haar te zeggen dat ik graag verder wil studeren want dan ben ik bang dat zij zich zorgen maakt hoe dat financieel allemaal moet. Bij Stichting Anne-Bo zijn er vrouwen die achter me staan en me aanmoedigen. Door Anne-Bo kan ik vliegen.”

Ockje:

“Als ik aan Anne-Bo denk dan denk ik aan…. omkijken naar elkaar. Meisjes helpen meisjes, vrouwen helpen vrouwen, daar staat Anne-Bo voor en daar word ik heel blij van.”